Tvrzené sklo nebo obyčejné sklo za kuchyňskou linku? Jaký je mezi tím vlastně rozdíl?
Za nás jedině tvrzené sklo neboli kalené! Užitná hodnota skla výrazně převýší drobný cenový rozdíl a může Vám ušetřit spoustu nákladů v budoucnu za výměnu prasklého skla za kuchyňskou linkou.
Jaký je rozdíl mezi kaleným a obyčejným sklem?
Kalení neboli tvrzení skla je speciální postup při jeho výrobě, při kterém díky velkému ohřátí (teplota převyšuje 600 °C) a následnému prudkému zchlazení skloviny dojde k tomu, že sklo změní svou strukturu a stává se mnohem odolnějším. Tento fyzikální jev si můžeme představit jako pnutí, které silami táhne sklo směrem k jeho jádru.
Sklo, které prošlo procesem kalení, je mnohem odolnější vůči rozbití a změně teplot nežli sklo nekalené. Kalené sklo je označováno také jako bezpečnostní nebo tvrzené. Kalené sklo = tvrzené sklo, je to pouze jiné názvosloví.
Výhody kaleného skla:
- Vydrží velké rozdíly teplot (až 250°C)
- Je až 7x pevnější než sklo nekalené, vydrží nárazy a má také mnohem větší pevnost v ohybu. Pokud si tedy pořídíte tvrzené sklo za kuchyňskou linku, nemusíte se bát, že by Vám prasklo při ohřívání vody v konvici, při vaření na plynovém sporáku, při nárazu hrncem a podobně. V případě realizace skla jako pracovní desky nedojde k prasknutí při klepání řízků či pokládání těžkých hrnců.
- Při prasknutí skla nehrozí pořezání se.
- Záruka 5 let na prasknutí skla za kuchyňskou linkou
Rizika skla nekaleného:
- Hrozí prasknutí vlivem tepla (ať už skrze rychlovarnou konvici nebo sporák). Obyčejné sklo může prasknout při rozdílu teplot na jedné a druhé straně skla již od 30°C
- Hrozí prasknutí vlivem nárazu (stačí špatně uhodit například hrncem do skla, které vlivem toho praskne).
- Při prasknutí vznikají ostré a dlouhé střepy, které mohou vézt k vážným poraněním.
Střepy nekaleného skla jsou velmi ostré, velké a člověku hrozí, že se o ně poraní.
Střepy, které vzniknou rozbitím kaleného – tvrzeného skla, jsou velmi malé (1-2 cm), jsou zaoblené a dotyčná osoba, která prasknutí zavinila, se nepořeže.